Merkeze Kabul Şartları ve Aşamaları Nelerdir?

Merkeze Kabul Şartları ve Aşamaları :

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Resmi Gazetede yayımlanan 04.11.2016 tarihli ve 29878 sayılı Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliğine göre Merkeze Kabul Şartları ve Aşamaları :

a-Tam Teşeküllü Kamu Hastanelerinden alınan Erişkinler için Engelli Sağlık Kurulu Raporunun Ağır Engelli (Evet) veya Tam Bağımlı ibareli olması,

b-Engelli bireyin bulunduğu ikamette kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 2/3’ ünden az olması,

Yukarıda  bilerletilen şartların sağlanması halinde ikameti Ankara ilinde olan Engelli birey için kendisi ya da var ise vasisi, Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne ya da ikamet ettikleri ilçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine dilekçe ile ön başvuru yapılır.

Dilekçe ile ön başvuru yapamayacak durumda olan Engelli birey veya yakınları Alo 183 Sosyal Destek iletişim hattı aranarak sesli müracaat yapılır.

İkameti Ankara ili dışında olan Engelli bireyler için yukarıda anlatılan aşamalar aynen geçerlidir.

Engelli birey veya yasal Vasi ilgili evraklar ile Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya ikamet ettikleri ilçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine başvurusunun ardından Müdürlükçe gerekli değerlendirme süreci başlatılarak Sosyal İnceleme Raporu hazırlanır.

Yapılan değerlendirme neticesinde; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği bakım kriterlerini sağlayan ve bakım ücretinin Bakanlık tarafından ödenmesi uygun görülen Engelli bireylerin Sosyal İnceleme Raporları ve evrakları ilgili Bakım Merkezlerine bildirilir.

Engelli birey hakkında Bakım Merkezlerine iletilen Sosyal İnceleme Raporu ve evraklar Bakım merkezleri tarafından değerlendirme sürecine alınır,

Bakım Merkezinin yaptığı değerlendirme sonucunda Bakım Merkezinde bakım ve gözetim hizmeti alması uygun görülen engelli bireyler için kabul aşamaları başlatılır.

Bakım Merkezine Kabulü Uygun Görülen Engelli birey için istenilen belgeler;

  • Engelli bireyin/ yasal temsilcisinin veya ailesinin dilekçesi
  • Erişkinler için Engelli Sağlık Kurulu Raporu
  • İki Adet Fotoğraf
  • Kimlik bilgileri beyanı
  • Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan Vasi ve Vasi izin yetki belgesi kararı